ПРАВОСЛАВИЕ.ИНФО

ПРАВОСЛАВИЕ.ИНФО

миссионерский журнал о православной вере


5-04-2018, 22:00

Особенности церковных песнопений в последние дни Страстной Седмицы


Особенности церковных песнопений в последние дни Страстной Седмицы

Из церковных песнопений в Великий Четверток

а) Тропарь. Егда славнии ученицы на умовении вечери просвещахуся, тогда Иуда злочестивый, сребролюбием недуговав, омрачашеся, и беззаконным судиям Тебе праведнаго Судию предает. Виждь имений рачителю, сих ради удавление употребивша: бежи несытыя души, Учителю таковая дерзнувшия: иже о всех благий Господи, слава Тебе.

Когда славные ученики просвещались на вечери умовением, тогда Иуда нечестивый, зараженный сребролюбием, омрачался, – и вот Тебя, Судию праведного, предает судиям беззаконным. Смотри, собиратель имений, на того, кто удавился из-за них; избегай жадности, – вот на что дерзнула она в отношении к Учителю. Милостивый ко всем Господи, слава Тебе!

б) Вместо Херувимской песни, причастного и «Да исполнятся уста наша» поют тропарь «Вечери Твоея тайныя».

Вечери Твоея тайныя днесь, Сыне Божий, причастника мя приими: не бо врагом Твоим тайну повем, ни лобзания Ти дам яко Иуда: но яко разбойник исповедую Тя: помяни мя, Господи, во царствии Твоем.

Из церковных песнопений в Великий Пяток

а) Стихира гл. 5. Тебе одеющагося светом яко ризою, снем Иосиф с древа с Никодимом, и видев мертва, нага, непогребена, благосердный плач восприим, рыдая глаголаше: увы мне сладчайший Иисусе! Егоже вмале солнце на кресте висима узревшее мраком облагашеся, и земля страхом колебашеся, и раздирашеся церковная завеса: но се ныне вижу Тя мене ради волею подъемша смерть. Како погребу Тя Боже мой, или какою плащаницею обвию? коима ли рукама прикоснуся нетленному Твоему телу, или кия (какия) песни воспою Твоему исходу щедре? величаю страсти Твоя, песнословлю и погребение Твое со воскресением, зовый: Господи, слава Тебе.

б) Тропари. Благообразный Иосиф с древа снем пречистое тело Твое, плащаницею чистою обвив, и вонями (благовонными мазями) во гробе нове покрыв положи.

Егда снизшел еси к смерти, Животе бессмертный, тогда ад умертвил еси блистанием Божества Егда же и умершия от преисподних воскресил еси вся силы небесныя взываху: Жизнодавче Христе Боже наш, слава Тебе.

Мироносицам женам при гробе представ ангел вопияше: мира мертвым суть прилична, Христос же нетления явися чужд.

Из церковных песнопений в Великую Субботу

а) Ирмосы.

1. Волною морскою скрывшаго древле гонителя мучителя под землею скрыша спасенных отроцы: но мы, яко отроковицы, Господеви поим: «славно бо прославися».

Того, кто в древности покрыл морскою волною гонителя мучителя, дети спасенных Самого сокрыли под землею, – но мы, как отроковицы, воспоем Господу, ибо Он торжественно прославился.

3. Тебе на водах повесившаго вею землю неодержимо, тварь видевши на лобнем висима, ужасом многим содрагашеся, несть свят разве Тебе, Господи, взывающи.

Тебя, повесившего на водах всю землю без опоры, тварь, увидев висящим на Голгофе, от великого ужаса трепетала, взывая: «Нет Святого, кроме Тебя, Господи».

4. На кресте Твое Божественное истощание провидя Аввакум, ужасся вопияше: «Ты сильных пресекл еси державу, блаже, приобщаяся сущим во аде, яко всесилен».

Аввакум, провидя Твое божественное уничижение на кресте, в изумлении взывал: «Ты прекратил, Благий, владычество сильных, соединившись с находящимися во аде, как всесильный».

5. Богоявления Твоего, Христе, к нам милостиво бывшаго, Исаиа свет видев невечерний, из нощи утренневав взываше: «воскреснут мертвии, и востанут сущии во гробех, и вси земнороднии возрадуются».

Увидев невечерний свет Богоявления Твоего, Христе, милостиво бывшаго для нас, Исаия, в ночи бодрствуя, восклицал: «Воскреснут мертвые и восстанут находящиеся во гробах, и все живущие на земле возрадуются».

6. Ят бысть, но не удержан в персех китовых Иона: Твой бо образ нося, страдавшаго и погребению давшагося, яко от чертога от зверя изыде, приглашаше же кустодии, хранящии суетная и ложная, милость сию оставили есте.

Был поглощен, но не удержан китовыми недрами Иона; ибо, прообразуя Тебя, Христе, страдавшего и преданного погребению, он вышел из зверя, как из чертога, а к страже гроба Твоего взывал: «Стерегущие тщетно и напрасно, вы не узнали Самого Милосердого».

7. Неизреченное (невыразимое) чудо, в пещи избавивый преподобные (благочестивые) отроки из пламене, во гробе мертв бездыханен полагается во спасение нас (для спасения нас) поющих: «Избавителю Боже, благословен еси».

8. Ужаснися бояйся небо, и да подвижатся (поколеблются) основания земли, се бо в мертвецех вменяется в вышних живый, и во гроб мал странноприемлется. Его же отроцы благословите, священницы воспойте, людие превозносите во вся веки.

9. Не рыдай Мене (не рыдай о Мне) Мати, зрящи во гробе, Его же во чреве без семени зачала еси Сына: востану бо и прославлюся, и вознесу со славою непрестанно яко Бог верою и любовию Тя величающия.

б) Стихира. Глас. 5. Приидите, ублажим Иосифа приснопамятнаго, в нощи к Пилату пришедшего, и живота всех испросившего, даждь ми Сего страннаго, Иже не имеет, где главы подклонити: даждь ми Сего страннаго, Его же ученик лукавый на смерть предаде: даждь ми Сего страннаго, Его же Мати зрящи на кресте висяща, рыдающи вопияше, и Матерински восклицаше: «Увы Мне, Чадо Мое! увы Мне, Свете Мой, и утроба Моя, возлюбленная! Симеоном бо предреченное в Церкви днесь собыстся: Мое сердце оружие пройде: но в радость воскресения Твоего плач преложи». Покланяемся страстем Твоим, Христе, покланяемся страстем Твоим, Христе, покланяемся страстем Твоим, Христе, и святому воскресению! 


Протоиерей Григорий Дьяченко
О богослужении постовом




Copyright © 2010 Православие.инфо - Православная Церковь